Historia Podcasts

Recension: Volym 41

Recension: Volym 41

  • Första världskriget
  • Militärhistoria
  • 1700 -talets historia
  • Andra världskriget
  • romerska imperiet
  • spanska inbördeskriget

Stater har infört ett oöverträffat antal abortrestriktioner under de senaste åren. [1] Dessa restriktioner inkluderar förbud mot abort, "informerat samtycke", obligatoriska väntetider och till och med obligatoriska ultraljud.

Under det tjugoförsta århundradet har diskriminering blivit allt mer subliminell, omedveten och strukturell. Ändå har den rättsliga ramen för att ta itu med diskriminering ignorerat detta skifte, förblev fokuserat på avsiktlig diskriminering och beroende av efterlevnad.


Volym 41 - Utgåva 2 - Sommaren 1982

Artiklar

Unga radikaler och oberoende statlighet: Idén om en ukrainsk nationalstat, 1890-1895

Ett antagande som är gemensamt för många moderna politiska teoretiker är att nationalstaten är det naturliga målet för nationella rörelser. Men för de nedsänkta folken i 1800-talets Östeuropa krävde formuleringen av målet om självständig statskap ett språng i ideologisk utveckling från väsentligen kulturell och social till uppenbart politisk nationalism. I den här artikeln är jag intresserad av det ideologiska språnget som ukrainarna tagit, särskilt i den roll som den unga intelligentsian spelar i formuleringen av målet för en nationalstat. Mitt argument har tre steg: en berättande redogörelse för händelser, utformad för att korrigera missuppfattningar i den befintliga historiografin och för att visa att målet om självständighet lades fram i samband med en generationskonflikt inom den radikala intelligentsian en undersökning av de motsatta idéerna som framförts av unga och gamla radikaler och en förklaring till varför de unga radikalerna kunde formulera kravet på ukrainsk statskap medan deras äldre samtidiga inte kunde.

Grödans misslyckande 1891: Markutmattning, teknologisk efterblivenhet och Rysslands ”agrarkris”

Ryska bondeuppfödningstekniker under de senaste decennierna av artonhundratalet anses generellt ha varit tekniskt efterblivna. Vilken elev i rysk historia har inte läst om de fruktansvärda effekterna av jordbrukets tre fältsystem, bristen på gödselmedel och den otillräckliga träplog som främst används av ryska bönder? Bondens låga produktivitet tillskrivs traditionellt dessa bakåtsträvande metoder, som i sin tur ses som bidragsgivare till markens utmattning och följaktligen utarmningen av de ryska bönderna. När landet blev uttömt kunde bönderna inte behålla sin levnadsstandard eller möta en ökande skattetryck. Teknologisk efterblivenhet och utmattning av marken är således viktiga index för ”krishypotesen”, som säger att det ryska böndernas ekonomiska välbefinnande försämrades när artonhundratalet avslutades. En undersökning av orsakerna till växtbortfallet 1891 och kvaliteten på den ryska skörden efter skördesvikten och hungersnöden 1891-92 tyder emellertid tydligt på att: (1) markfuktighet var den kritiska avgörande för skördekvaliteten (2) bondemetoder var upplopp otvetydigt "bakåt", med tanke på klimatet och markförhållandena i stora delar av svartjordområdet och spannmålsområdena i allmänhet, och kan till och med ha varit lämpliga och (3) rysk jordbruksmark blev inte uttömd, särskilt inte i kallade hungerprovinser i det centrala området svart jord. Helt enkelt bestämde väderskiftet skörden i tsaristiska Ryssland.

Kristijonas Donelaitis, A Lithuanian Classic

Kristijonas Donelaitis (1714-80) var den första stora litauiska poeten och en enastående siffra i litauiska bokstäver genom tiderna. Född i en liten by i Östpreussen (Mindre Litauen) tillbringade han större delen av sitt liv som den lutherska pastorn på en annan sådan plats, en församling som heter Tolminkiemis. Berättelser om hans liv vittnar om att han predikade vältaligt för sina församlingsmedlemmar på både tyska och litauiska, tillverkade musikinstrument - ett clavichord och ett piano - och spelade dem, kämpade med granngården om församlingsländer och korresponderade med ministrar om olika vänskapliga frågor , inklusive skrivning av litauisk poesi. När Donelaitis dog bestod hans litterära arv av flera fabler och landsbygdseposet Metai (säsongerna), antagligen skrivet mellan 1765 och 1775, men inte publicerat förrän 1818. Metai står som en milstolpe i litauisk litteratur. Det var den första omfattande poetiska texten (2 969 rader med hexametrar) på det språket och ett verk av inneboende kvalitet och bestående inflytande. Donelaitis prestation har blivit alltmer erkänt under de senaste decennierna, inte bara i Litauen utan utomlands. Hans statur framstår desto mer anmärkningsvärt mot bakgrund av banbrytande ansträngningar för att etablera litauiska som ett litterärt språk av medlemmar av den protestantiska prästerskapet i Mindre Litauen och av några väst litauiska landsmän under arton och början av artonhundratalet. Den plötsliga framväxten av hans episka talang, till synes utan adekvat stöd från den egna kulturella miljön eller tidigare i litauisk tradition, har skapat en aura av mystik kring Donelaitis och lockat poeter, forskare och hjältedyrkare.

Ryssland och "tryckrevolutionen": anteckningar och observationer

Under de senaste åren har historien om tidigt tryck i Västeuropa fått förnyad uppmärksamhet från forskare med ett intresse inte bara för att belysa tryckets inre utveckling, utan också för att visa hur relevant denna utveckling är för historien i allmänhet. Vissa tryckhistoriker hävdar nu att tillkomsten av rörlig typ var ett stort landmärke för århundradena mellan renässansen och den franska revolutionen. Detta förslag har gett upphov till den ännu djärvare hypotesen att en ”tryckning” eller ”typografisk” revolution synligt förändrade den europeiska kulturen under tiden efter Gutenberg.

Även om västerländskt vetenskap har riktat stor uppmärksamhet på tryckning i det tidiga moderna Europa, har kommunikationens historia utanför västvärlden gått relativt obemärkt förbi. Misslyckandet med att ta hänsyn till även de samhällen som stod i utkanten av europeisk erfarenhet - Ryssland, Bysans, Balkan - är särskilt förvånande eftersom dessa samhällen på många sätt var en del av den europeiska kulturen. När det gäller Ryssland beror åtminstone försummelsen på teoretiska frågor inte på brist på publicerad information, eftersom studien av den ryska boken har ett långt och rikt förflutet bland ryska och sovjetiska bibliografer och litteraturhistoriker.

Maiakovskiis Lenin: Tillverkningen av en bolsjevikisk Bylina

En enda finurlig kommentar från Roman Jakobson på bekostnad av Maiakovskis sista medborgarsinnade dikter kan fortfarande nämnas som ett mått på rådande västerländska attityder till den ryska bolsjevismens efterrevolutionära bard: ”Mycket bra, men inte lika bra som Mayakovskij.” Visst har många västerländska uppskattare av Rysslands mest sovjetiska, stora poet skrivit ut stora delar av Maiakovskiis musik. I den långa svängningen mellan lyriska och medborgerliga impulser som kännetecknade Maiakovskiis poetiska karriär har västerländska bildskärmar visat anmärkningsvärt litet intresse för eller tålamod med de omfattande sträckningarna av offentlig poesi och berättande verser. Denna fördom i det västra örat har inte gått obemärkt förbi. En sovjetisk kommentator har svarat med en egen kvickhet: ”Det är en hopplös affär - detta försök att riva sönder hans texter i två delar, till vad som är” själ ”och vad som är” sovjet. ”” Men selektiv lyssning är inte monopol på västerländsk kritik ensam. Sovjetstipendiet på Maiakovskii är lika generat av den oåterkalleliga sångaren för ett större jag än som västerländsk exeges är av propagandisten som så stolt förklarar sovjetiska hjältsånger. Med tanke på Maiakovskiis extravaganta temperament och hans udda kombinationer av poetisk och politisk revolutionism är det förmodligen oundvikligt att olika delar av hans verk diskrimineras av olika läsare för att de är "inte lika bra som Mayakovsky." Men litteraturkritiken har till uppgift att övervinna tondövhet för både de politiska resonanserna i hans lyriska vers och de poetiska efterklangen i hans mest partisanska sånger.

Dödsmasker i Tolstoi

Tolstoi gjorde den korrekta och poetiska beskrivningen av döden till ett litterärt problem som skulle lösas: hur använder en författare språkets resurser för att beskriva den verkliga känslan av att dö, en upplevelse som de levande aldrig helt kan förstå? Experimenterade med olika språkliga medel för att skapa och använda tvetydighet, Tolstoi arbetade med en lösning på detta problem under många år i Childhood, Sevastopol Tales, "Three Deaths", War and Peace, "Notes of a Madman" och The Death of Ivan ll 'jag. Det finns kritiker som anser att hans prestation på detta område är praktiskt taget oöverträffad. En ny bok om döden i världslitteratur ägnar Tolstoi mer uppmärksamhet och beröm än någon annan författare.

Den mest kraftfulla av alla dödsscener i Tolstojs fiktion är den som skildrar prins Andrei Bolkonskii i krig och fred. Dödsspöket som Andrei ser i en dröm, en bevisning på hans rädsla för att dö, betecknas helt enkelt av det neutrala pronomen ono (it). Konstantin Leont'ev slogs av detta ono som han tyckte var så skrämmande och mystiskt att det kunde identifieras med döden själv. Det som gör ono så omedelbart slående är att även om det är en neutral form används det avsiktligt (genom att understrykas) för att direkt hänvisa till ordet smert '(död), som är ett feminint substantiv.

Vladimir Odoevskii som operakritiker

Utbudet av ämnen som Vladimir Odoevski behandlade i sina skönlitterära och journalistiska stycken är imponerande. Hans intressen omfattade vad vi idag tänker på som de mer eller mindre diskreta kategorierna inom samhällsvetenskap, naturvetenskap och humaniora. Hans bekanta kallade honom "den ryska Fausten." I hans konstnärskap ingår en omfattande mängd musikkritik, och han kan verkligen med rätta betraktas som Rysslands första musikkritiker. Odoevskiis operakritik, ett visserligen smalt ämne, är föremål för denna artikel.

Det finns god anledning att koncentrera sig på Odoevskiis skrifter om opera. För operafilen finns det en vikarisk nöje (och en och annan förödelse) att dela en musikaliskt läsarea lyssnares reaktioner på då samtida eller nästan samtida mästerverk av Mozart, Gluck, Rossini, Bellini, Verdi, Wagner och andra. På en mindre visceral nivå förbättrar en bekantskap med Odoevskiis operakritik vår övergripande uppskattning av de breda mönster som ligger till grund för Odoevskiis fullständiga litterära produktion samt rysk kulturhistoria under artonhundratalet.

Ackulturation i Tatarstan: Fallet med Sabantui -festivalen

Ingen kultur har en perfekt integration eller en statisk jämvikt mellan dess komponentdrag. Spridningen av drag i kulturen är en konstant och avgörande dynamisk process. Ackulturation, som en förändringsprocess som domineras av olika kulturs ömsesidiga inflytande i nära kontakt, är särskilt lämpad för tvärvetenskaplig granskning. Studiet av ackulturation är lika utmanande för språkforskaren, etnografen, antropologen och historikern som är intresserade av att undersöka processer och former av kulturell förändring, kulturell integration och orsaker till kulturs selektiva mottaglighet.

Det sovjetiska samhällets multinationella karaktär mot bakgrund av dess socioekonomiska och ideologiska homogenitet ger en särskild egenskap åt den dynamiska spänningen mellan enhet och mångfald, särskilt när det gäller kultur, kulturförändringar och integration. Följaktligen är en undersökning av ackulturation som en del av de bredare etniska processerna inte bara motiverad, utan nödvändig.


O. A. C. Review Volume 41 Issue 4, December 1928

Publiceringsdatum 1928-12-01 Användningsattribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Kanada Ämnen OAC Review, College -nyheter, redaktionellt, jordbruk, hyllning, dödsannons, kalkon, novell, blomsterarrangemang, Japan, ikebana, Canadian Bacon, fläskindustri, historia, lönsamhet, sojabönor, Royal Winter Fair, OAC nr 211, campus fotografier, OAC-campus, potatis, antidumpningslag, fjäderfäutställning, tvättning, fakultet, djurhållningsavdelning, bedömning av boskap, år 1926 Memorial Lecture, Rabbi Isserman, Student Christian Association, Student Christian Movement, Överste JB MacLean, journalistik, OAC Philharmonic Society, Union Literary Society, debatter, IODE Masquerade, Dairy Club, Poultry Club, Horticultural Club, Dr. GI Christie, lagdomare, College Royal, Conversat, Conversazione, poesi, friidrott, fotboll, hockey, basket, boxning, brottning, Seniorer Toronto Trip, bröllopsmeddelanden, dödsannons, 1924 Reunion, 1928 Reunion, Macdonald Hall, Macdonald Institute, alumner, lokala nyheter, kontaktannonser, alumner, Guelph, reklamförlag Ontario Agricultura l College Collection oac_review university_of_guelph ontario_counc_university_libraries toronto Digitalisering sponsor University of Guelph - University of Toronto Libraries Contributor Literary Society of Ontario Agricultural College, University of Guelph Språk engelska

Vol. 41, nr 1 (2020)

Det finns tusen berättelser i storstaden, ” av Brian Nash

POESI
JOANNA KLINK från Natthimlen
EMILY JUNGMIN YOON Annanstans [LJUD]
ZACH LINGE Erbjuds som plötsligt en skog [LJUD] / grenar
VANDANA KHANNA Hur friarna Woo / Penelope vid hennes bad
MAURA STANTON The Chimneys of Venice /
My Fantasy Coffin
COREY VAN LANDINGHAM Läsare, jag [var, enligt Virgil] / Reader, jag [behöll mitt namn].
JAY DESHPANDE En barns guide till gräs
SU CHO How to Say Water /
Abecedarian för ESL i West Lafayette, Indiana
OLIVER BAEZ BENDORF Alla vill ha lite av min prärie
RODNEY GOMEZ Skådespelet / översättning
PHILIP METERS Liksom ormen i Eden är Trumpet Vine
CAMPBELL McGRATH Groddammen
PATRICK PHILLIPS Elegy med bordsås och spindelnät
JOHN FREEMAN Columbine and Rue [audio] ALESSANDRA LYNCH Going [AUDIO]

FIKTION
LINDSAY STARCK Baikal
MAUD CASEY Staden själv
CHRISTINE SNEED Swami Buchu Trungpa
NANDINI DHAR Fru
DAVID ALLAN CATES På plats
ELIN HAWKINSON Detta tar bara ett ögonblick

ANTALNING
Reflektioner
JULIA COHEN Allt utrymme däremellan är vatten
MICHAEL BOGAN Fem minuters mil

Rapporter från amerikanska platser
ROBERT LOPEZ kommer från ingenstans [LJUD]

Hemliga historier
Från Asian American Literature Festival
JENNIFER ÄNDRING + LAWRENCE-MINH BÙI DAVIS Inledning
KAZIM ALI Shreela Ray: En introduktion
JENNIFER CHANG Söker Wong May
CHING-IN CHEN Andas för Mark Aguhar

Översättningar
MAX FRISCH Little Diary of a German Journey
trans. Linda Frazee Baker [AUDIO]

Återupptäckter
WALT WHITMAN Imagining the New World of American Democracy


Är rasism en grundläggande orsak till ojämlikhet i hälsa?

Vi föreslog tidigare att socioekonomisk status (SES) är en grundläggande orsak till ojämlikhet i hälsa och som sådan att SES -ojämlikheter i hälsa kvarstår över tid trots radikala förändringar i de sjukdomar, risker och interventioner som råkar producera dem vid varje given tidpunkt. Precis som SES har ras i USA en varaktig koppling till hälsa och dödlighet. Våra mål här är att utvärdera om denna koppling kvarstår eftersom systemisk rasism är en grundläggande orsak till ojämlikhet i hälsa och därmed granska ett brett spektrum av empiriska uppgifter om rasskillnader i hälsoutfall, hälsorisker och hälsoförbättrande resurser som t.ex. som pengar, kunskap, makt, prestige, frihet och fördelaktiga sociala förbindelser. Vi drar slutsatsen att rasskillnader i hälsa i första hand består eftersom rasism är en grundläggande orsak till rasskillnader i SES och eftersom SES är en grundläggande orsak till ojämlikhet i hälsa. Förutom dessa kraftfulla kopplingar finns det dock bevis på att rasism, till stor del via maktskillnader, prestige, frihet, grannskapssammanhang och hälsovård, också har en grundläggande koppling till hälsa oberoende av SES.


Dela med sig

Abstrakt

I takt med att de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna av klimatförändringarna blir alltmer uppenbara i Filippinerna har samhällsbaserade tillvägagångssätt för katastrofriskreducering och hantering (DRRM) blivit den nya ortodoxin, inramad av berättelser om deltagande, bemyndigande och motståndskraft. Bland de fattiga i städerna underlättas ofta statligt godkända riskminskningsinsatser via husägarföreningar, där kvinnor fungerar som kritiska drivkrafter för gräsrotsaktioner inom dessa utrymmen. Den här artikeln förhör om dessa gemenskapsbaserade mobiliseringar tjänar till att ta itu med eller förvärra ojämlikheter mellan könen som ligger till grund för sårbarheter för risk. Jag hävdar att gräsrots-resiliensbyggande och samhällsbaserad DRRM är avgjort könsbestämda i praktiken och avslöjar komplex dynamik där deltagande i dessa aktiviteter förstärker könsskillnader och maktskillnader samtidigt som de underlättar positiva personliga förändringar bland kvinnliga medlemmar. Resultaten av denna studie förstärker vikten av att förstå de socio-rumsliga manifestationerna av könsroller, makt och handlingsfrihet för utvecklingen av inkluderande DRRM- och ”resiliensbyggande” strategier.

Referenser

Albert, J. R. G. och Vizmanos, J. F. V. (2017) ”Har män och kvinnor på Filippinerna lika ekonomiska möjligheter?” (Policy Notes), April, Manila, Philippine Institute for Development Studies.

Allen, K. A. (2006) ‘Gemenskapsbaserad katastrofberedskap och klimatanpassning: lokal kapacitetsuppbyggnad i Filippinerna’, Katastrofer, 30 (1), 81–101.

Bankoff, G. (2007) 'Faror för att gå ensam: socialt kapital och ursprunget till samhällets motståndskraft i Filippinerna', Kontinuitet och förändring, 22 (2), 327–55.

Barrett, C. B. och Constas, M.A.(2014) ‘Mot en teori om motståndskraft för internationella utvecklingsapplikationer’, Proceedings of the National Academy of Sciences, 111 (40), 14625–30.

Beard, V. A. och Cartmill, R. S. (2007) ‘Genus, kollektiv handling och deltagande utveckling i Indonesien’, International Development and Planning Review, 29 (2), 185–213.

Bradshaw, S. (2013) Kön, utveckling och katastrofer, Cheltenham, Edward Elgar Publishing.

Bradshaw, S. (2015) ‘Engendering development and disasters’, Disasters, 39 (S1): S54 – S75.

Chambers, R. (1994) ‘Paradigmskift och praktik av deltagande forskning och utveckling’ (Working Paper No. 2), Brighton: Institute of Development Studies.

Chant, S. (2008) ‘” Feminiseringen av fattigdom ”och” feminiseringen ”av program för fattigdomsbekämpning: utrymme för revidering?’, Journal of Development Studies, 44 (2), 165–97.

Chant, S. (2014) ‘Utforska” feminiseringen av fattigdom ”i relation till kvinnors arbete och hemmabaserade företag i slummen i den globala södern”, International Journal of Gender and Entrepreneurship, 6 (3), 296–316.

Chant, S. (2016) ‘Kvinnor, tjejer och världsfattigdom: empowerment, jämlikhet eller essentialism?’, International Development and Planning Review, 38 (1), 1–24.

Chant, S. och Mcilwaine, C. (1995) Kvinnor till en lägre kostnad: kvinnlig arbetskraft utbyte och filippinsk utveckling, London, Pluto Press.

Climate Change Commission (2010) ‘Nationell ramstrategi för klimatförändringar 2010–2022’, http://www.climate.gov.ph/index.php/en/documents/category/27-nfscc (öppnas 28 november 2017).

Filippinernas kongress (2010) ‘Republic Act 10121: the Philippine Disaster Risk Reduction and Management Act’, http://www.senate.gov.ph/republic_acts/ra10121.pdf (öppnades 28 november 2017).

Cooke, B. och Kothari, U. (2001) ‘Fallet för deltagande som tyranni’, i B. Cooke och U. Kothari (red) Deltagande: det nya tyranni? London, Zed Books, 1–15.

Cornwall, A. (2002) ‘Lokalisera medborgardeltagande’, IDS Bulletin, 33 (2), 49–58.

Cornwall, A. (2003), 'Vems röster? Vems val? Reflektioner om kön och deltagande utveckling ’, World Development, 31 (8), 1325–42.

Cornwall, A. och Rivas, A.-M. (2015) "Från" jämställdhet mellan könen "och" kvinnors bemyndigande "till global rättvisa: återta en transformativ agenda för genus och utveckling", Third World Quarterly, 36 (2), 396–415.

Delica, Z. (1998) ‘Balancing sårbarhet och kapacitet: kvinnor och barn i Filippinerna’, i E. Enarson och B. Morrow (red) The gendered terrain of disaster, New York, Praeger, 109–14.

Dill, B. (2009) ‘Paradoxerna för samhällsbaserat deltagande i Dar es Salaam’, Development and Change, 40 (4), 717–43.

Eerdewijk, A. Van, Wong, F., Vaast, C., Newton, J., Tyszler, M. och Pennington, A. (2017) White paper: a conceptual model of women and girls 'empowerment, Amsterdam, Royal Tropical Institutet (KIT).

Fernandez, G., Uy, N. och Shaw, R., (2012) 'Community-based disaster risk experience experience of the Philippines', i G. Fernandez, N. Uy och R. Shaw (red) Gemenskapsbaserad katastrof riskminskning (Community, Environment and Disaster Risk Management, Volume 10), Bingley, Emerald Group Publishing Limited, 205–31.

Gaillard, J. C. (2015) Folks svar på katastrofer i Filippinerna: sårbarhet, kapacitet och motståndskraft, Disaster Studies, New York, Palgrave Macmillan.

Gaventa, J. (2002) ‘Utforska medborgarskap, delaktighet och ansvarsskyldighet’, IDS Bulletin, 33 (2), 1–11.

Gaventa, J. (2004) 'Representation, samhällsledarskap och delaktighet: medborgarengagemang i förnyelse av grannskap och lokal styrning', https://assets.publishing.service.gov.uk/media/57a08cd8ed915d3cfd001664/JGNRU.pdf (öppnade 30 oktober 2017).

Henkel, H. och Stirrat, R. (2001) ‘Participation as spiritual duty empowerment as secular subjection’, i Cooke och Kothari (red.), 168–84.

Hickey, S. och Mohan, G. (2005) ‘Omplacering av deltagande inom en radikal utvecklingspolitik’, Development and Change, 36 (2), 237–62.

Holland, J., Jones, S. och Kardan, A. (2015) ‘Understanding particip in in development: towards a framework’, International Development and Planning Review, 37 (1), 77–94.

Joseph, J. (2013) ‘Resilience as embedded neoliberalism: a governmentality approach’, Resilience, 1 (1), 38–52.

Kabeer, N. (1999) ‘Resurser, byrå, prestationer: reflektioner om mätning av kvinnors empowerment’, Development and Change, 30 (3), 435–64.

Kabeer, N. (2001) ‘Reflections on the measure of women’s empowerment’, i A. Sisask (red.) Diskuterar kvinnors empowerment: teori och praktik, Stockholm, Swedish International Development Cooperation Agency, 17–57.

Mackinnon, D. och Derickson, K. D. (2012) ‘From resilience to resourcefulness: a critique of resilience policy and activism’, Progress in Human Geography, 37 (2), 253–70.

Manyena, S. B. (2006) ‘The concept of resilience revisited’, Disaster, 30 (4), 433–50.

Maskrey, A. (1989) Katastrofreducering: ett samhällsbaserat tillvägagångssätt, Oxford, Oxfam.

Maskrey, A. (2011) ‘Revisiting community-based disaster risk management’, Environmental Hazards, 10 (1), 42–52.

Miraftab, F. (2004) ‘Inbjudna och uppfunna utrymmen för deltagande: neoliberalt medborgarskap och feministernas utökade uppfattning om politik’, Wagadu, 1 (vår), 1–7.

Mohan, G. och Stokke, K. (2000) ‘Deltagandeutveckling och bemyndigande: lokalismens faror’, Third World Quarterly, 21 (2), 247–68.

Palmer, I. (1992) ‘Kön, jämlikhet och ekonomisk effektivitet i anpassningsprogram’, i H. Afshar och C. Dennis (red) Kvinnor och anpassningspolitik i den tredje världen, Basingstoke, Macmillan, 69–83.

Parreñas, R. S. (2003) ‘På bekostnad av kvinnor’, interventioner, 5 (1), 29–44.

PCW (Philippine Commission on Women) (2010) Magna Carta of women: genomförande av regler och föreskrifter, RA9710, Manila, Philippine Commission on Women.

PSA (Philippine Statistics Authority) (2015) '2015 års års fattigdomsstatistik', https://psa.gov.ph/content/poverty-incidence-among-filipinos-registered-216-2015-psa (öppnade 15 oktober 2017) .

PSA (Philippine Statistics Authority) (2016) '2015-undersökning om utomeuropeiska filippiner', https://psa.gov.ph/content/2015-survey-overseas-filipinos-0 (öppnade 21 augusti 2017).

PSA (Philippine Statistics Authority) och ICF International (2014) 2013 Filippinernas nationella demografiska och hälsoundersökning: viktiga resultat, Manila och Rockville, MD, PSA och ICF International.

Rigon, A. (2014) ‘Building local governance: participation and elite capture in slum-upgrade in Kenya’, Development and Change, 45 (2), 257–83.

Swyngedouw, E. och Heynen, N. C. (2003) ‘Urban politisk ekologi, rättvisa och skalpolitik’, Antipode, 35, 898–918.

WEF (World Economic Forum) (2016) ‘The global gender gap index’, http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2016/economies/#economy=PHL (öppnade 21 augusti 2017).

Welsh, M. (2014) ‘Resiliens och ansvar: styrande osäkerhet i en komplex värld’, Geographical Journal, 180 (1), 15–26.

Världsbanken (2014) Filippinernas republik kön och utveckling mainstreaming: könsbedömning i landet 2012, Filippinerna och Washington, DC, Världsbanken.


Bokbeskrivning

Intresset för oceanografi och marinbiologi och dess relevans för globala miljöfrågor fortsätter att öka, vilket skapar en efterfrågan på auktoritativa granskningar som sammanfattar ny forskning. Oceanografi och marinbiologi: En årlig översyn har tillgodosett denna efterfrågan sedan den grundades, av sena Harold Barnes, för mer än 40 år sedan. Det är en årlig övervägande av grundläggande områden inom marin forskning, den återkommer till vissa ämnen när så är lämpligt i framtida volymer och lägger till nya ämnen när de dyker upp. Det goda mottagandet av alla volymer visar att serien uppfyller ett mycket verkligt behov: både recensioner och försäljning har varit glädjande. Den 41: e volymen följer noga målen och stilen för de tidigare volymerna och fortsätter att betrakta havsvetenskaperna-i alla sina olika aspekter-som en enhet. Denna utgåva lägger till kommentarer om exotiska blötdjur i Medelhavet, marsvinens kost och andra ämnen. Experter behandlar de fysiska, kemiska och biologiska aspekterna av marin vetenskap. Serien är en viktig referenstext för forskare och studenter inom alla marina vetenskapsområden och relaterade ämnen, och den hittar en plats i bibliotek på marina stationer och institut samt universitet. Det rankas konsekvent bland de högsta inom kategorin marinbiologi av de referensindex som sammanställts av Institute for Scientific Information.


Innehåll

Carr föddes i London i en medelklassfamilj och utbildades vid Merchant Taylors 'School i London och Trinity College, Cambridge, där han belönades med en First Class Degree in Classics 1916. [1] [2] Carrs familj hade sitt ursprung i norra England, och det första omnämnandet av hans förfäder var en George Carr som tjänstgjorde som sheriff i Newcastle 1450. [2] Carrs föräldrar var Francis Parker och Jesse (f. Hallet) Carr. [2] De var ursprungligen konservativa, men gick över till att stödja Liberalerna 1903 i frågan om frihandel. [2] När Joseph Chamberlain tillkännagav sitt motstånd mot frihandel och tillkännagav till förmån för kejserliga preferenser, bytte Carrs far, mot vilken alla tullar var avskyvärda, sina politiska lojaliteter. [2]

Carr beskrev stämningen på Merchant Taylors School: "95% av mina skolkompisar kom från ortodoxa konservativa hem och betraktade Lloyd George som en inkarnation av djävulen. Vi liberaler var en liten föraktad minoritet." [3] Från sina föräldrar ärvde Carr en stark tro på framsteg som en ostoppbar kraft i världsfrågor, och under hela hans liv var ett återkommande tema i Carrs tänkande att världen gradvis blev en bättre plats. [4] År 1911 vann Carr Craven -stipendiet för att gå Trinity College i Cambridge. [2] I Cambridge var Carr mycket imponerad av att höra en av hans professorer föreläsa om hur de grekisk-persiska krigen påverkade Herodotus i skrivandet av Historier. [5] Carr tyckte att detta var en stor upptäckt - subjektiviteten i historikerns hantverk. Denna upptäckt skulle senare påverka hans bok från 1961 Vad är historia? [5]

Precis som många i hans generation, fann Carr att första världskriget var en krossande upplevelse eftersom det förstörde den värld han hade känt före 1914. [4] Han gick med i det brittiska utrikeskontoret 1916 och avgick 1936. [1] Carr fick ursäkt från militärtjänst av medicinska skäl. [4] Han tilldelades först kontrabandavdelningen i utrikesdepartementet, som försökte genomdriva blockaden mot Tyskland, och sedan 1917 tilldelades det norra departementet, som bland annat behandlade förbindelserna med Ryssland. [2] Som diplomat hyllades Carr senare av utrikesminister Lord Halifax som någon som "hade utmärkt sig inte bara genom sund inlärning och politisk förståelse, utan också i administrativ förmåga". [6]

Till en början visste Carr ingenting om bolsjevikerna. Han erinrade senare om att han hade ett "vagt intryck av Lenins och Trotskijs revolutionära åsikter" men att han inte visste något om marxismen. [7] År 1919 hade Carr blivit övertygad om att bolsjevikerna var avsedda att vinna det ryska inbördeskriget och godkände premiärministern David Lloyd Georges motstånd mot krigsminister Winston Churchills anti-bolsjevikiska idéer på grund av realpolitik. [7] Han skrev senare att han våren 1919 "blev besviken när han [Lloyd George] gav (delvis) vika i den ryska frågan för att köpa franskt samtycke till eftergifter till Tyskland". [8] År 1919 var Carr en del av den brittiska delegationen vid fredskonferensen i Paris och var delaktig i utarbetandet av delar av Versaillesfördraget som rör Nationernas förbund. [1] Under konferensen blev Carr mycket kränkt vid de allierades, särskilt franska, behandling av tyskarna och skrev att den tyska delegationen vid fredskonferensen var ”lurad över” de fjorton punkterna ”och utsatt för varje liten förnedring”. [7] Förutom att arbeta med de delar av Versaillesfördraget som avser Folkeförbundet, var Carr också involverad i att räkna ut gränserna mellan Tyskland och Polen. Inledningsvis gynnade Carr Polen och uppmanade i ett memo i februari 1919 att Storbritannien genast skulle erkänna Polen och att den tyska staden Danzig (moderna Gdańsk, Polen) överlämnas till Polen. [9] I mars 1919 kämpade Carr mot idén om ett minoritetsfördrag för Polen och hävdade att etniska och religiösa minoriteters rättigheter i Polen bäst garanteras genom att inte involvera det internationella samfundet i polska inrikes frågor. [10] Vid våren 1919 hade Carrs förbindelser med den polska delegationen minskat till ett tillstånd av ömsesidig fientlighet. [11] Carrs tendens att gynna tyskarnas påståenden på polernas bekostnad fick Adam Zamoyski att notera att Carr "hade åsikter om den mest extraordinära rasarrogansen för alla nationer i Östeuropa". [12] Carrs biograf, Jonathan Haslam, skrev att Carr växte upp på en plats där tysk kultur uppskattades djupt, vilket i sin tur alltid färgade hans åsikter gentemot Tyskland under hela hans liv. [13] Som ett resultat stödde Carr de territoriella kraven på Riket mot Polen. I ett brev som skrevs 1954 till sin vän Isaac Deutscher beskrev Carr sin inställning till Polen vid den tiden: "Bilden av Polen som var universell i Östeuropa ända till 1925 var av en stark och potentiellt rovmakt." [11]

Efter fredskonferensen stationerades Carr vid den brittiska ambassaden i Paris fram till 1921 och fick 1920 en CBE. [2] Till en början hade Carr stor tro på ligan, som han trodde skulle förhindra både ett annat världskrig och säkerställa en bättre efterkrigsvärld. [4] På 1920 -talet tilldelades Carr till avdelningen för det brittiska utrikesdepartementet som handlade om Nationernas förbund innan han skickades till den brittiska ambassaden i Riga, Lettland, där han tjänstgjorde som andra sekreterare mellan 1925 och 1929. [1 ] 1925 gifte Carr sig med Anne Ward Howe, av vilken han fick en son. [14] Under sin tid i Riga (som vid den tiden hade ett betydande ryskt emigrationssamhälle) blev Carr alltmer fascinerad av rysk litteratur och kultur och skrev flera verk om olika aspekter av det ryska livet. [1] Carr lärde sig ryska under sin tid i Riga, för att läsa ryska författare i originalet. [15] År 1927 gjorde Carr sitt första besök i Moskva. [2] Han skulle senare skriva att när han läste Alexander Herzen, Fjodor Dostojevskij och andra ryska intellektuella 1800-tals arbete fick han att tänka om sina liberala åsikter. [16]: 80 Från 1929 började Carr granska böcker som rör allt om ryska och sovjetiska och internationella relationer i flera brittiska litterära tidskrifter och, mot slutet av sitt liv, i London Review of Books. [17] Framför allt framträdde Carr som Times Literary Supplement 's sovjetiska expert i början av 1930 -talet, en position han fortfarande innehade vid sin död 1982. [18] På grund av hans status som diplomat (fram till 1936) publicerades de flesta av Carrs recensioner under perioden 1929–36 antingen anonymt eller under pseudonymen "John Hallett". [17] Sommaren 1929 började Carr arbeta med en biografi om Fjodor Dostojevskij och under undersökningen av Dostojevskijs liv blev Carr vän med prins D. S. Mirsky, en rysk emigrantforskare som bodde vid den tiden i Storbritannien. [19] Förutom studier om internationella relationer inkluderade Carrs skrifter på 1930 -talet biografier om Dostojevskij (1931), Karl Marx (1934) och Mikhail Bakunin (1937). Ett tidigt tecken på Carrs ökande beundran av Sovjetunionen var en översyn av Baron Pyotr Wrangels memoarer 1929. [20]

I en artikel med titeln "Age of Reason" publicerad i Åskådare den 26 april 1930 attackerade Carr vad han betraktade som den rådande pessimismkulturen i väst, vilket han skyllde på den franska författaren Marcel Proust. [21] I början av 1930 -talet fann Carr att den stora depressionen var nästan lika djupt chockerande som första världskriget. [22] Ytterligare ökande Carrs intresse för en ersättningsideologi för liberalismen var hans reaktion på att höra debatterna i januari 1931 vid generalförsamlingen i Nationernas förbund i Genève, Schweiz, och särskilt talen om fördelarna med frihandel mellan Jugoslavien Utrikesminister Vojislav Marinkovich och den brittiska utrikesministern Arthur Henderson. [6] Det var vid denna tidpunkt som Carr började beundra Sovjetunionen. [22] I en bokrecension från 1932 av Lancelot Lawton's Ekonomisk historia i Sovjet -Ryssland, Carr avfärdade Lawtons påstående om att den sovjetiska ekonomin misslyckades och hyllade den brittiska marxistiska ekonomen Maurice Dobbs extremt gynnsamma bedömning av den sovjetiska ekonomin. [23]

Carrs tidiga politiska uppfattning var antimarxistisk och liberal. [24] I sin biografi om Marx 1934 presenterade Carr sitt ämne som en mycket intelligent man och en begåvad författare, men en vars talanger helt ägnades åt förstörelse. [25] Carr hävdade att Marx enda motiv var ett tanklöst klasshat. [25] Carr märkte dialektisk materialism -skit och arbetsteorin om värde doktrinal och derivat. [25] Han berömde Marx för att betona kollektivets betydelse framför individen. [26] Med tanke på hans senare konvertering till ett slags kvasi-marxism, skulle Carr hitta passagerna i Karl Marx: En studie i fanatism kritiserade Marx för att vara mycket pinsamt och vägrade att låta boken publiceras på nytt. [27] Carr skulle senare kalla den hans värsta bok och klagade över att han hade skrivit den bara för att hans förlag hade gjort en Marx -biografi till en förutsättning för att publicera biografin om Bakunin som han skrev. [28] I hans böcker som De romantiska landsflyktingarna och Dostojevskij, Carr noterades för sin mycket ironiska behandling av sina ämnen, vilket innebar att deras liv var av intresse men inte av stor betydelse. [29] I mitten av 1930-talet var Carr särskilt upptagen av Bakunins liv och idéer. [30] Under denna period började Carr skriva en roman om besöket av en rysk radikal av Bakunin-typ i viktorianskt Storbritannien som fortsatte att avslöja allt som Carr betraktade som pretentioner och hycklerier i det brittiska borgerliga samhället. [30] Romanen var aldrig färdig eller publicerad. [30]

Som diplomat på 1930 -talet ansåg Carr att stor uppdelning av världen i rivaliserande handelsblock orsakade av American Smoot – Hawley Act från 1930 var den främsta orsaken till tysk krigföring i utrikespolitiken, eftersom Tyskland nu inte kunde exportera färdigt varor eller importera råvaror billigt. Enligt Carrs uppfattning, om Tyskland kunde få sin egen ekonomiska zon att dominera i Östeuropa - jämförbar med den brittiska kejserliga preferensekonomiska zonen, amerikanska dollarzonen i Amerika, den franska guldblockszonen och den japanska ekonomiska zonen - då världens fred kan garanteras. [31] I en uppsats som publicerades i februari 1933 i Granskning två gånger i veckan, Carr skyllde det han betraktade som ett straffande Versailles -fördrag för Adolf Hitlers nya makttillträde den senaste tiden. [31] Carrs åsikter om lugn orsakade stor spänning med hans överordnade, den permanenta undersekreteraren Sir Robert Vansittart, och spelade en roll i Carrs avgång från utrikesdepartementet senare 1936. [32] I en artikel med titeln "En engelsk nationalist utomlands" publicerad i maj 1936 i Åskådare, Carr skrev: "Tudor -suveränernas metoder, när de gjorde den engelska nationen, inbjuder till många jämförelser med nazistregimens metoder i Tyskland". [33] På detta sätt hävdade Carr att det var hycklande för människor i Storbritannien att kritisera nazistregimens rekord för mänskliga rättigheter. [33] På grund av Carrs starka motsättning till Versaillesfördraget, som han ansåg vara orättvis mot Tyskland, stödde Carr mycket nazistregimens ansträngningar att förstöra Versailles genom åtgärder som remilitarisering av Rhenlandet 1936. [34] Av sina åsikter på 1930 -talet skrev Carr senare: "Utan tvekan var jag väldigt blind." [34]

År 1936 blev Carr Woodrow Wilson -professor i internationell politik vid University College of Wales, Aberystwyth, och är särskilt känd för sitt bidrag om teorier om internationella relationer. Carrs sista råd som diplomat var ett memo som uppmanade Storbritannien att acceptera Balkan som en exklusiv inflytningszon för Tyskland. [22] Dessutom, i artiklar publicerade i Christian Science Monitor den 2 december 1936 och i januari 1937 års upplaga av Granskning två gånger i veckan, Carr hävdade att Sovjetunionen och Frankrike inte arbetade för kollektiv säkerhet utan snarare "en uppdelning av stormakterna i två pansarläger", stödde icke-ingripande i det spanska inbördeskriget och hävdade att kung Leopold III av Belgien hade gjort ett stort steg mot fred med sin neutralitetsförklaring den 14 oktober 1936. [35] Två stora intellektuella influenser på Carr i mitten av 1930-talet var Karl Mannheims bok från 1936 Ideologi och utopi, och Reinhold Niebuhrs arbete om behovet av att kombinera moral med realism. [36]

Carrs utnämning till Woodrow Wilson -professor i internationell politik väckte uppståndelse när han började använda sin position för att kritisera Nationernas förbund, en synvinkel som orsakade stor spänning hos hans välgörare, Lord Davies, som var en stark anhängare av förbundet. [37] Lord Davies hade etablerat Wilson-stolen 1924 i avsikt att öka det offentliga stödet för sin älskade liga, vilket hjälper till att förklara hans chagrin vid Carrs föreläsningar mot ligan. [37] I sin första föreläsning den 14 oktober 1936 konstaterade Carr att ligan var ineffektiv. [38]

År 1936 började Carr arbeta för Chatham House, där han ledde en studiegrupp med uppgift att ta fram en rapport om nationalism. Rapporten publicerades 1939. [39]

År 1937 besökte Carr Sovjetunionen för andra gången och var imponerad av vad han såg. [40]: 60 Under sitt besök kan Carr oavsiktligt ha orsakat hans vän, prins D. S. Mirskys död. [41] Carr snubblade in i prins Mirsky på Leningrads gator (moderna Sankt Petersburg), och trots prins Mirskys bästa ansträngningar att låtsas att han inte kände honom övertalade Carr sin gamla vän att äta lunch med honom. [41] Eftersom detta var på höjden av Yezhovshchina, och alla sovjetmedborgare som hade obehörig kontakt med en utlänning skulle sannolikt betraktas som en spion, NKVD arresterade prins Mirsky som en brittisk spion [41] han dog två år senare i ett Gulagläger nära Magadan. [42] Som en del av samma resa som tog Carr till Sovjetunionen 1937 var ett besök i Tyskland. I ett tal som hölls den 12 oktober 1937 i Chatham House och sammanfattade hans intryck av de två länderna, rapporterade Carr att Tyskland var "nästan ett fritt land". [43] Tydligen omedveten om prins Mirskys öde, talade Carr om det "konstiga beteendet" hos sin gamla vän, som till en början hade gått långt för att försöka låtsas att han inte kände Carr under deras oavsiktliga möte. [43]

På 1930 -talet var Carr en ledande anhängare av lugn. [44] I sina skrifter om internationella frågor i brittiska tidningar kritiserade Carr den tjeckoslovakiska presidenten Edvard Beneš för att hålla fast vid alliansen med Frankrike, snarare än att acceptera att det var hans lands öde att vara i den tyska inflytelsfären. [35] Samtidigt berömde Carr starkt den polska utrikesministern överste Józef Beck för hans balansgång mellan Frankrike, Tyskland och Sovjetunionen. [35] I slutet av 1930-talet började Carr bli ännu mer sympatisk mot Sovjetunionen, eftersom han var mycket imponerad av prestationerna i femårsplanerna, som stod i markant kontrast till kapitalismens misslyckanden under den stora depressionen. [16]

Hans berömda verk Tjugoårskrisen publicerades i juli 1939, som behandlade ämnet internationella förbindelser mellan 1919 och 1939. I den boken försvarade Carr appeasement med motiveringen att det var det enda realistiska politiska alternativet. [45] Vid den tidpunkt då boken publicerades sommaren 1939 hade Neville Chamberlain antagit sin "inneslutning" -politik gentemot Tyskland, vilket ledde till att Carr senare grufligt kommenterade att hans bok var daterad redan innan den publicerades. Våren och sommaren 1939 tvivlade Carr mycket på Chamberlains "garanti" för polsk självständighet utfärdat den 31 mars 1939. [46]

I Tjugoårskrisen, Carr delade tänkare om internationella relationer i två skolor, som han märkte utopierna och realisterna. [25] Som återspeglar hans egen besvikelse med Nationernas förbund, [47] Carr attackerade som "utopier" sådana som Norman Angell som trodde att en ny och bättre internationell struktur skulle kunna byggas runt förbundet. Enligt Carrs uppfattning var hela den internationella ordningen som byggdes i Versailles bristfällig och ligan var en hopplös dröm som aldrig kunde göra något praktiskt. [48] ​​Carr beskrev motståndet mellan utopism och realism i internationella relationer som en dialektisk framsteg. [49] Han hävdade att det i realism inte finns någon moralisk dimension, så att för en realist är det som är framgångsrikt rätt och det som misslyckas är fel. [45]

Carr hävdade att internationella förbindelser var en oupphörlig kamp mellan de ekonomiskt privilegierade ”ha” -makterna och de ekonomiskt missgynnade ”har inte” -makterna. [45] I denna ekonomiska förståelse av internationella förbindelser har "makter" som USA, Storbritannien och Frankrike benägna att undvika krig på grund av deras nöjda status medan "har inte" makter som Tyskland, Italien och Japan var benägna att kriga som de hade ingenting att förlora. [50] Carr försvarade Münchenavtalet som ett försenat erkännande av förändringar i maktbalansen. [45] I Tjugoårskrisen, han var mycket kritisk till Winston Churchill, som Carr beskrev som en ren opportunist som bara var intresserad av makt för sig själv. [45]

Carr följde omedelbart upp Tjugoårskrisen med Storbritannien: En studie av utrikespolitik från Versaillesfördraget till krigsutbrottet, en studie av brittisk utrikespolitik under mellankrigstiden som innehöll ett förord ​​av utrikesministern, Lord Halifax. Carr avslutade sitt stöd för lugn, som han så högt uttryckt i Tjugoårskrisen, med en gynnsam recension av en bok som innehåller en samling av Churchills tal från 1936 till 1938, som Carr skrev var "med rätta" alarmistiska om Tyskland. [51] Efter 1939 övergav Carr i stort sett skrivandet om internationella relationer till förmån för samtida händelser och sovjetisk historia. Carr skulle bara skriva ytterligare tre böcker om internationella relationer efter 1939, nämligen Framtiden för nationernas självständighet eller beroende av varandra? (1941), Tysk-sovjetiska förbindelser mellan de två världskrigen, 1919–1939 (1951) och Internationella relationer mellan de två världskrigen, 1919–1939 (1955). Efter utbrottet av andra världskriget uppgav Carr att han hade misstagit sig något i sina förkrigsuppfattningar om Nazityskland. [52] I den reviderade upplagan 1946 av Tjugoårskrisen, Carr var mer fientlig i sin bedömning av tysk utrikespolitik än han hade varit i den första upplagan 1939.

Några av de viktigaste teman i Carrs skrifter var förändring och förhållandet mellan idéella och materiella krafter i samhället. [14] Han såg som ett stort tema i historien tillväxten av förnuftet som en social kraft. [14] Han hävdade att alla större sociala förändringar hade orsakats av revolutioner eller krig, som båda ansåg nödvändiga men obehagliga sätt att åstadkomma social förändring. [14]

Under andra världskriget tog Carrs politiska åsikter en skarp sväng mot vänster. [49] Han tillbringade Phoney -kriget som arbetare som kontorist med utrikesdepartementets propagandaavdelning. [53] Eftersom Carr inte trodde att Storbritannien kunde besegra Tyskland, lämnade krigsförklaringen mot Tyskland den 3 september 1939 honom mycket deprimerad. [54]

I mars 1940 avgick Carr från utrikesdepartementet för att fungera som ledarskribent (ledare) för Tiderna. [55] I sin andra ledare, publicerad den 21 juni 1940 och med titeln "Den tyska drömmen", skrev Carr att Hitler erbjöd ett "Europa förenat genom erövring". [55] I en ledare under sommaren 1940 stödde Carr den sovjetiska annekteringen av de baltiska staterna. [56]

Carr fungerade som assisterande redaktör för Tiderna från 1941 till 1946, under vilken tid han var känd för de sovjetiska attityder som han uttryckte i sina ledare. [57] Efter juni 1941 ökade Carrs redan starka beundran för Sovjetunionen mycket av Sovjetunionens roll i att besegra Tyskland. [16]

I en ledare den 5 december 1940 med titeln "De två gissel" skrev Carr att man bara kunde ta bort krigets "gissel" genom att ta bort arbetslöshets "gissel". [58] Sådan var populariteten för "The Two Scourges" att den publicerades som en broschyr i december 1940, under vilken dess första upplaga på 10 000 helt slutsåldes. [59] Carrs vänsterledare ledde till viss spänning med redaktören för Tider, Geoffrey Dawson, som kände att Carr tog Tider i en alltför radikal riktning, vilket ledde till att Carr en tid begränsades till att bara skriva om utrikespolitik. [60] Efter att Dawson avsattes i maj 1941 och ersattes av Robert M'Gowan Barrington-Ward fick Carr fria tyglar att skriva om vad han ville. I sin tur skulle Barrington-Ward hitta många av Carrs ledare i utrikesfrågor för att vara för radikala för hans tycke. [61]

Carrs ledare noterades för sina förespråkare för en socialistisk europeisk ekonomi under kontroll av en internationell planeringsnämnd och för hans stöd för idén om en anglosovjetisk allians som grunden för efterkrigstidens internationella ordning. [22] Till skillnad från många av hans samtidiga i Storbritannien under krigstiden var Carr emot en kartagisk fred med Tyskland och argumenterade för en efterkrigstidens återuppbyggnad av Tyskland längs socialistiska linjer. [14] [62] I sina ledare för utrikesfrågor var Carr mycket konsekvent i att argumentera efter 1941 att när kriget slutade var det Östeuropas öde att komma in i den sovjetiska inflytande sfären, och hävdade att varje försök att tvärtom var både förgäves och omoraliskt. [63]

Mellan 1942 och 1945 var Carr ordförande för en studiegrupp vid Royal Institute of International Affairs som rör anglo-sovjetiska förbindelser. [64] Carrs studiegrupp drog slutsatsen att Stalin i stort sett hade övergivit den kommunistiska ideologin till förmån för rysk nationalism, att den sovjetiska ekonomin skulle ge en högre levnadsstandard i Sovjetunionen efter kriget, och att det var både möjligt och önskvärt för Storbritannien att uppnå en vänlig överenskommelse med sovjeterna när kriget hade slutat. [65] År 1942 publicerade Carr Villkor för fred, följd av Nationalism och efter 1945, där han redogjorde för sina idéer om hur efterkrigstidens värld ska se ut. [1] I hans böcker, och hans Tider ledare uppmanade Carr att skapa en socialistisk europeisk federation förankrad av ett anglo-tyskt partnerskap som skulle anpassas till Sovjetunionen mot USA. [66]

I sin bok från 1942 Villkor för fred, Carr hävdade att det var ett bristfälligt ekonomiskt system som hade orsakat andra världskriget och att det enda sättet att förhindra ett annat världskrig var att västmakterna antog socialism. [14] En av huvudkällorna för idéer i Villkor för fred var boken 1940 Krig och revolutionens dynamik av amerikanen Lawrence Dennis. [67] I en recension av Villkor för fred, kritiserade den brittiska författaren Rebecca West Carr för att han använde Dennis som källa och kommenterade: "Det är lika udda för en seriös engelsk författare att citera Sir Oswald Mosley". [68] I ett tal den 2 juni 1942 i House of Lords attackerade Viscount Elibank Carr som en "aktiv fara" för sina åsikter i Villkor för fred om en storslagen fred med Tyskland och för att föreslå att Storbritannien överlämnade alla sina kolonier till en internationell kommission efter kriget. [62]

Nästa månad försämrades Carrs förbindelser med den polska regeringen ytterligare av stormen som orsakades av upptäckten av Katyn -massakern som begicks av den ryska NKVD 1940. I en ledare med titeln "Ryssland och Polen" den 28 april 1943 sprängde Carr polsken regeringen för att anklaga sovjeterna för att ha begått Katyn -massakern och för att ha bett Röda korset att undersöka. [69]

Lord Davies, som hade varit extremt missnöjd med Carr nästan från det ögonblick som Carr antog Wilson -stolen 1936, inledde en stor kampanj 1943 för att få Carr avskedad, och var särskilt upprörd över att även om Carr inte hade undervisat sedan 1939, var han drar fortfarande sin professors lön. [70] Lord Davies försök att få Carr avsked misslyckades när en majoritet av Aberystwyth -personalen, med stöd av den mäktiga walisiska politiska fixaren Thomas Jones, ställde sig på Carr. [71]

I december 1944, när strider utbröt i Aten mellan den grekiska kommunistiska frontorganisationen ELAS och den brittiska armén, Carr i en Tider ledare ställde sig på sidan av de grekiska kommunisterna, vilket ledde till att Winston Churchill fördömde honom i ett tal till underhuset. [66] Carr hävdade att den grekiska EAM var det "största organiserade partiet eller gruppen av partier i Grekland", som "tycktes utöva nästan outgrundlig auktoritet", och uppmanade Storbritannien att erkänna EAM som den lagliga grekiska regeringen. [72]

Till skillnad från sitt stöd för EAM/ELAS var Carr starkt kritisk till den legitima polska exilregeringen och dess Armia Krajowa (hemarmé) motståndsorganisation. [72] I sina ledare 1944 om Polen uppmanade Carr att Storbritannien skulle bryta diplomatiska förbindelser med Londonregeringen och erkänna den sovjetiskt sponsrade Lublin-regeringen som Polens lagliga regering. [72]

I en ledare i maj 1945 sprängde Carr de som ansåg att ett angloamerikanskt "speciellt förhållande" skulle vara fredens främsta byggnad. [73] Som ett resultat av Carrs ledare, Tider blev populärt känd under andra världskriget som tre-pence Daglig arbetare (priset på Daglig arbetare är ett öre). [22] I en kommentar till Carrs pro-sovjetiska ledare skrev den brittiska författaren George Orwell 1942 att "alla blidkar, t.ex. professor E. H. Carr, har bytt sin trohet från Hitler till Stalin". [17]

Speglar hans avsky för Carrs ledare i Tider, skrev den brittiska tjänstemannen Sir Alexander Cadogan, den permanenta undersekreteraren vid utrikesdepartementet, i sin dagbok: "Jag hoppas att någon kommer att knyta ihop Barrington-Ward och Ted Carr och kasta dem i Themsen." [66]

Under en föreläsningsserie 1945 med titeln Sovjetinverkan på västvärlden, som publicerades som en bok 1946, hävdade Carr att "Trenden bort från individualism och mot totalitarism är överallt omisskännlig", att marxismen var den överlägset mest framgångsrika typen av totalitarism som bevisats av sovjetisk industriell tillväxt och Röda arméns roll i att besegra Tyskland, och att bara de "blinda och obotliga ignorerade dessa trender". [74] Under samma föreläsningar kallade Carr demokratin i västvärlden för en bluff, som gjorde det möjligt för en kapitalistisk härskande klass att utnyttja majoriteten och hyllade Sovjetunionen för att erbjuda verklig demokrati. [66] En av Carrs ledande medarbetare, den brittiska historikern R. W. Davies, skulle senare skriva att Carrs syn på Sovjetunionen uttrycktes i Sovjetinverkan på västvärlden var en ganska blank och idealiserad bild. [66]

År 1946 började Carr leva med Joyce Marion Stock Forde, som skulle förbli hans hustru till 1964. [14] 1947 tvingades Carr säga upp sig från sin tjänst på Aberystwyth. [75] [ Varför? ] I slutet av 1940 -talet började Carr bli alltmer påverkad av marxismen.[16] Hans namn fanns på Orwells lista, en lista över personer som George Orwell förberedde i mars 1949 för informationsforskningsavdelningen, en propagandaenhet som inrättades vid utrikeskontoret av Labour -regeringen. Orwell ansåg att dessa människor hade pro-kommunistiska benägenheter och därför var olämpliga att skriva för IRD. [76] 1948 fördömde Carr den brittiska acceptansen av ett amerikanskt lån 1946 som markerar det effektiva slutet på det brittiska självständigheten. [77] Carr skrev vidare att den bästa vägen för Storbritannien var att söka neutralitet i det kalla kriget och att "fred till varje pris måste vara grunden för brittisk politik". [78] Carr tog mycket hopp från Sovjet -Jugoslaviska splittringen 1948. [79]

I maj – juni 1951 höll Carr en rad tal på brittisk radio med titeln Det nya samhället, som förespråkade ett åtagande för massdemokrati, jämlik demokrati och "offentlig kontroll och planering" av ekonomin. [80] Carr var en avskild man som få kände väl, men hans krets av nära vänner inkluderade Isaac Deutscher, A. J. P. Taylor, Harold Laski och Karl Mannheim. [81] Carr var särskilt nära Deutscher. [16]: 78–79 I början av 1950 -talet, när Carr satt i redaktionen för Chatham House, försökte han blockera publiceringen av det manuskript som så småningom blev Den kommunistiska enväldets ursprung av Leonard Schapiro på grund av att ämnet förtryck i Sovjetunionen inte var ett allvarligt ämne för en historiker. [82] När intresset för ämnet kommunism växte, övergav Carr i stor utsträckning internationella relationer som ett studieområde. [83] 1956 kommenterade Carr inte det sovjetiska undertryckandet av det ungerska upproret, samtidigt som han fördömde Suezkriget. [84]

1966 lämnade Carr Forde och gifte sig med historikern Betty Behrens. [14] Samma år skrev Carr i en uppsats att i Indien, där "liberalism bekänns och till viss del praktiseras, skulle miljontals människor dö utan amerikansk välgörenhet. I Kina, där liberalismen förkastas, får folk på något sätt mat. Vilket är den mer grymma och förtryckande regimen? " [85] En av Carrs kritiker, den brittiska historikern Robert Conquest, kommenterade att Carr inte tycktes vara bekant med den senaste kinesiska historien, eftersom Carr tycktes vara okunnig om de miljoner kineser som hade svält ihjäl. under det stora språnget framåt. [85] 1961 publicerade Carr en anonym och mycket gynnsam recension av sin vän A. J. P. Taylors stridiga bok Ursprunget till andra världskriget, vilket orsakade mycket kontroverser. I slutet av 1960 -talet var Carr en av få brittiska professorer som stödde de nya vänsterprotesterna, som han hoppades skulle kunna åstadkomma en socialistisk revolution i Storbritannien. [86]

Carr utövade stort inflytande inom sovjetstudier och internationella förbindelser. Omfattningen av Carrs inflytande kunde ses 1974 festschrift till hans ära, berättigad Uppsatser till ära för E.H. Carr red. Chimen Abramsky och Beryl Williams. Bland bidragsgivarna fanns Sir Isaiah Berlin, Arthur Lehning, GA Cohen, Monica Partridge, Beryl Williams, Eleonore Breuning, DC Watt, Mary Holdsworth, Roger Morgan, Alec Nove, John Erickson, Michael Kaser, RW Davies, Moshe Lewin, Maurice Dobb och Lionel Kochan. [87]

I en intervju från 1978 i Ny vänster granskning, Carr kallade västerländska ekonomier "galna" och dömde i längden. [88] I ett brev från 1980 till sin vän Tamara Deutscher skrev Carr att han kände att Margaret Thatchers regering hade tvingat "socialismens krafter" i Storbritannien till en "full reträtt". [89] I samma brev till Deutscher skrev Carr att "Socialism kan inte erhållas genom reformism, det vill säga genom den borgerliga demokratins maskineri". [90] Carr fortsatte att avkräva splittring till vänster. [91] Även om Carr betraktade övergivandet av maoismen i Kina i slutet av 1970 -talet som en regressiv utveckling, såg han möjligheter och skrev till sin börsmäklare 1978 att "många människor, såväl som japanerna, kommer att dra nytta av öppnar upp handeln med Kina. Har du några idéer? " [92]

Kontroversen omger frågan om Carr var en antisemit. [13] Carrs kritiker pekar på att han är mästare för två antisemitiska diktatorer (Hitler och Stalin) i följd, hans motstånd mot Israel och de flesta av Carrs motståndare, såsom Sir Geoffrey Elton, Leonard Schapiro, Sir Karl Popper, Bertram Wolfe , Richard Pipes, Adam Ulam, Leopold Labedz, Sir Isaiah Berlin och Walter Laqueur, som judar. Carrs försvarare, som Jonathan Haslam, har argumenterat mot anklagelsen om antisemitism och noterat att Carr hade många judiska vänner (inklusive sådana tidigare intellektuella sparringpartners som Berlin och Namier), att hans sista fru Betty Behrens var judisk och att hans stöd för Nazityskland på 1930-talet och Sovjetunionen på 1940-50-talet var trots snarare än på grund av antisemitism i dessa stater. [13]

Efter kriget var Carr kollega och lärare i politik vid Balliol College, Oxford från 1953 till 1955, när han blev stipendiat vid Trinity College, Cambridge, där han stannade till sin död 1982. Under denna period publicerade han det mesta av En historia om Sovjet -Ryssland såväl som Vad är historia?.

Mot slutet av 1944 bestämde Carr sig för att skriva en fullständig historia om Sovjetryssland från 1917 som omfattade alla aspekter av social, politisk och ekonomisk historia för att förklara hur Sovjetunionen motstod den tyska invasionen. [93] Det resulterande verket, hans 14-volym Sovjetrysslands historia (14 vol., 1950–78), tog historien fram till 1929. [94] Liksom många andra hävdade Carr att Rysslands framväxt från en bakåtbliven bondeekonomi till en ledande industrimakt var 1900 -talets viktigaste händelse . [95] Den första delen av Sovjetrysslands historia bestod av tre berättigade volymer Bolsjevikrevolutionen, publicerad 1950, 1952 och 1953, och spårade sovjetisk historia från 1917 till 1922. [96] Den andra delen var ursprungligen avsedd att omfatta tre volymer kallade Kampen om makten, som täcker 1922–28, men Carr bestämde sig istället för att ge ut en enda volym märkt Interregnum som täckte händelserna 1923–24 och ytterligare fyra volymer med titeln Socialism i ett land, som tog historien fram till 1926. [97] Carrs sista volymer i serien hade rätt Grunden för den planerade ekonomin, och täckte åren fram till 1929. Carr hade planerat att ta serien upp till Operation Barbarossa 1941 och den sovjetiska segern 1945, men dog innan han kunde slutföra projektet. Carrs sista bok, 1982 -talet Kominterns skymning, undersökte Kominterns svar på fascismen 1930–1935. Även om det inte officiellt var en del av Sovjetrysslands historia serien, Carr betraktade det som att det slutförde det. En annan relaterad bok som Carr inte kunde slutföra före sin död, och publicerades postumt 1984, var Komintern och det spanska inbördeskriget. [98]

En annan bok som inte var en del av Sovjetrysslands historia serier, även om de var nära besläktade på grund av gemensam forskning i samma arkiv, var Carrs 1951 Tysk-sovjetiska förbindelser mellan de två världskrigen, 1919–1939. I den anklagade Carr den brittiska premiärministern Neville Chamberlain för Molotov – Ribbentrop -pakten 1939. [99] 1955 inträffade en stor skandal som skadade Carrs rykte som historiker i Sovjetunionen när han skrev inledningen till Anteckningar för en tidning, den förmodade memoaren om den före detta sovjetiska utrikeskommissarien Maxim Litvinov som kort därefter avslöjades som en KGB -förfalskning. [100] [101]

Carr var välkänd på 1950 -talet som en uttalad beundrare av Sovjetunionen. [5] Hans vän och nära medarbetare, den brittiska historikern RW Davies, skulle skriva att Carr tillhörde den antikalla krigshistoriska skolan, som betraktade Sovjetunionen som den största progressiva styrkan i världen, och det kalla kriget som ett fall av amerikansk aggression mot Sovjetunionen. [40]: 59 Carr's volymer Sovjetrysslands historia mottogs med blandade recensioner. Det beskrevs av anhängare som "olympisk" och "monumentalt" och av fiender som en subtil ursäkt för Stalin ". [102]

Carr är också känd idag för sitt historiografi, Vad är historia? (1961), en bok baserad på hans serie GM Trevelyan-föreläsningar, som hölls vid University of Cambridge i januari-mars 1961. I detta arbete hävdade Carr att han presenterade en mitt på vägen mellan den empiriska synen av historia och RG Collingwoods idealism. [103] Carr avvisade som nonsens den empiriska uppfattningen om att historikerns arbete är en ackumulering av "fakta" som han eller hon har till sitt förfogande. [103] Carr delade upp fakta i två kategorier: "historia från det förflutna", det vill säga historisk information som historiker anser vara oviktiga och "historiska fakta", information som historiker har bestämt är viktig. [103] [104] Carr hävdade att historiker ganska godtyckligt bestämmer vilka av "förflutna fakta" som ska förvandlas till "historiska fakta", enligt deras egna fördomar och agendor. [103] [105]

Carr bidrog till grunden för det som nu kallas klassisk realism i teorin om internationella relationer. [106] Carrs arbete studerade historia (verk av Thucydides och Machiavelli) och uttryckte en stark oenighet med vad han kallade idealism. Carr ställer samman realism och idealism. [107] Hans Morgenthau, en realistkollega, skrev om Carrs verk att det "ger en mycket klar och lysande exponering av samtida politiska tankars fel i västvärlden. Särskilt i den mån det rör internationella angelägenheter." [107]


Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen

Recensionen


Dela med sig

Abstrakt

Larry Peterson, 'The One Big Union in International Perspective: Revolutionary Industrial Unionism, 1900-1925', i James Cronin och Carmen Sirianni (red.), Work, Community and Power, Philadelphia: Temple University Press, 1983, s. 49-87 Peter Schöttler, 'Syndikalismus in der europäischen Arbeiterbewegung: Neuere Forschungen in Frankreich, England und Deutschland', i Klaus Tenfelde (red.), Geschichte der Arbeiterschaft und der Arbeiterbewegung, München: Oldenbourg, 1985, s. 419-75 Marcel van der Linden och Wayne Thorpe, 'The Rise and Fall of Revolutionary Syndicalism', in van der Linden och Thorpe (red.), Revolutionary Syndicalism: An International Perspective, Aldershot: Scolar Press, 1990, s. 1-24. Äldre jämförande försök är: Hans Bötcher, Zur revolutionären Gewerkschaftsbewegung in Amerika, Deutschland und England. Eine vergleichende Betrachtung, Jena: Gustav Fischer, 1922 och Philip Holgate, ‘Aspects of Syndicalism in Spain, Sweden and USA’, Anarchy, 1, 2 (1961), s. 56-64 Work, Community and Power 49 87

Erik Olssen, recension av Van der Linden och Thorpe, Revolutionary Syndicalism, International Review of Social History, 37 (1992), s. 107-9, citat från sid. 108

Jag har här inspirerats av de tre ”grundläggande metoderna för ideologisk interpellation” i: Göran Therborn, The Ideology of Power and the Power of Ideology, Verso, 1980, s. 18

Bert Altena, ‘Een broeinest der anarchie’. Arbeiders, arbeidersbeweging en maatschappelijke ontwikkeling, Vlissingen 1875-1929, 2 vols, Haarlem: Thesis Publishers, 1989. Se även debatten om denna fråga mellan Altena och mig själv i Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, 105 (1990), s. 605-13 'Een broeinest der anarchie'. Arbeiders, arbeidersbeweging en maatschappelijke ontwikkeling, Vlissingen 1875-1929 2

Anthony Giddens, Society of Society, Cambridge: CUP, 1984, s. 41-5, 374-5. Skillnaden mellan båda nivåerna är fortfarande problematisk, trots deras uppenbara betydelse. Edward Thompson anmärkte en gång: 'Sjömannen "känner" sina hav' (The Poverty of Theory, Merlin, 1978, s. 199), för att indikera att det finns sådant som praktiskt medvetande. Men Paul Hirst har noterat här: ”Självklart gör sjömän, men de vet också vart de inte ska gå för att undvika havsmonstren och de vet att ödet väntar den stackars dåren som gav sig ut i Atlanten för att segla till Cathay. Dessa saker utgör en enda "kunskap", bekräftad hundra gånger av "erfarenhet". ’ - Paul Q. Hirst, Marxism and Historical Writing, Routledge & Kegan Paul, 1985, s. 73. Anderson noterar att begreppet "erfarenhet" i vanligt språk innehåller en oklarhet: "å ena sidan betecknar me word en händelse eller episod som den efterlevs av deltagarna, den subjektiva strukturen av objektiva handlingar […]. Å andra sidan indikerar det en efterföljande process för att lära av sådana händelser, en subjektiv förändring som kan ändra efterföljande objektiva handlingar ”. - Argument inom engelsk marxism, Verso, 1980, sid. 26. Anderson anger skillnaden mellan de två på följande sätt: den första typen är "en uppsättning mentala och känslomässiga svar som det" gavs med "en uppsättning levda händelser som de motsvarar" (vad Sartre kallade l'expérience-qui -comporte-sa-propre-tolkning.-'Réponse à Claude Lefort', Les Temps Modernes, april 1953, s. 1577-9, 1588-9). Den andra typen är erfarenhet som en objektiv sektor av "social varelse", som sedan bearbetas eller hanteras av subjektet för att ge ett särskilt "socialt medvetande". Möjligheten till olika sätt att "hantera" samma upplevelse är epistomologiskt säkrad. ' Anderson, Arguments, s. 29-30 The Society of Society 41 5

Om Tyskland se bland andra: Hans Manfred Bock, ‘Anarchosyndikalismus in Deutschland. Eine Zwischenbilanz ', Internationale wissenschaftliche Korrespondenz zur Geschichte der deutschen Arbeiterbewegung [härefter IWK], 25 (1989), s. 293-358 Hans Manfred Bock,' Nachwort zur Neuausgabe 1993 ', Syndikalismus und Linkskommunismus von 1918 bis 1923, andra upplagan, Darmstadt : Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1993, s. 475-93 Dieter Nelles, 'Syndikalismus und Unionismus: Neuere Ergebnisse und Perspektiven der Forschung', IWK, 31 (1995), s. 348-56 Larry Peterson, tysk kommunism, arbetarprotest, och Fackföreningar: Förenade frontens politik i Rheinland-Westfalen 1920-1924, Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1993 Hartmut Rübner, Freiheit und Brot: Die Freie Arbeiter-Union Deutschlands. Eine Studie zur Geschichte des Anarchosyndikalismus, Berlin och Köln: Libertad, 1994. Om Östeuropa: Samuel Goldberger, 'Ervin Szabó, Anarcho-Syndicalism and Revolution in Turn-of-the-Century Hungary' (doktorsavhandling, Columbia University, 1985) , 603 s. Lucjan Kieszczyhski, 'Syndykalizm Polski' [polsk syndikalism], Kwartalnik Historii Ruchu Zawodowego, 22, 1/2 (1983), s. 98-108 Jacek Salwiński, 'Krakowscy anarchosyndikalisci Augustyna Wróblewskiego (przed pierws) [Augustyn Wróblewski and the Cracow Anarcho-syndicalists Before World War I], Studia Historyczne, 34 (1991), s. 247-60 Václav Tomek, 'Tschechischer Anarchismus um die Jahrhundertwende', Archiv für die Geschichte des Widerstandes und der Arbeit, No . 12 (1992), s. 97-130 Václav Tomek, Anarchismus als eigenständige politische Partei oder als breite Gefühls- und Ideenströmung. Dokumente zu einer Diskussion über die Zukunft des tschechischen Anarchismus im Jahr 1914 ', Archiv für die Geschichte des Widerstandes und der Arbeit, nr 13 (1994), s. 63-90

Gérard Noiriel, Les ouvriers dans la société française, XIXe-XXe siècle, Paris: Seuil, 1986, kapitel 3 Les ouvriers dans la société française, XIXe-XXe siècle

Det finns naturligtvis undantag från regeln. Se till exempel Michel Pigenet, ‘Le métier ou l’industrie? Les strukturer d'organisation et les enjeux au tournant du siècle ’, Cahiers d'histoire de l'institut de recherches marxistes, nr 62 (1996), s. 25-41

Skrifter av Leon Trotsky (1937-38), New York: Pathfinder, 1976, sid. 82

Peter Schöttler, Die Entstehung der 'Bourses du Travail': Sozialpolitik und französischer Syndikalismus am Ende des 19. Jahrhunderts, Frankfurt/Main och New York: Campus, 1982. Fransk översättning: Naissance des Bourses du Travail, Paris: PUF, 1988. Se också Schöttlers "Politique sociale ou lutte des classes: notes sur le syndicalisme" apolitique "des bourses du travail", Le mouvement social, nr 116 (1981), s. 3-20 och "Zwischen Arbeitsvermittlung und Arbeitskampf: Die Bourses du Travail gedurende der Belle Epoque ', i: Ulrike Brummert (red.), Jean Jaurès. Frankreich, Deutschland und die Zweite Internationale am Vorabend des Ersten Weltkrieges, Tübingen: Gunter Narr, 1989, s. 131-60. På arbetsutbyten nu också Rolande Trempé, Solidaires. Les Bourses du Travail, Paris: Scandéditions, 1993 Die Entstehung der ‘Bourses du Travail’: Sozialpolitik und französischer Syndikalismus am Ende des 19. Jahrhunderts

Michel Pigenet, 'Prestations et services dans le mouvement syndical français (1860-1914)', Cahiers d'histoire de l'institut de recherches marxistes, nr 51 (1993), s. 7-28 'Les finances, une approche des problèmes de structure et d'orientation de la CGT (1895-1914) ', Le mouvement social, nr 172 (1995), s. 53-88 Claude Geslin,' Les finances syndicales en Bretagne avant 1914 ', Annales de Bretagne et des Pays de l'Ouest, 102, 3 (1995), s. 11-36 'Prestations et services dans le mouvement syndical français (1860-1914)' Cahiers d'histoire de l'institut de recherches marxistes 7 28

Det som är anmärkningsvärt är att arbetsutbytet som sådant (förutom Schöttlers arbete) knappast har studerats.Detta gäller ännu mer i Italien, det enda relevanta verk jag känner till är redan mer än hundra år gammalt: Werner Sombart, 'Studien zur Entwicklungsgeschichte des italienischen Proletariats: IV, Die Arbeiterkammern (Camere del lavoro) in Italien', Archiv für Soziale Gesetzgebung und Statistik, 8 (1895), s. 521-74

Strömmen av publikationer om Sorel fortsätter. Under de senaste tio åren har följande studier bland annat dykt upp: Jacques Julliard, Autonomie ouvrière. Etudes sur le syndicalisme d'action (Paris: Seuil, 1988), s. 231-55 Bas van Stokkom, Georges Sorel: de ontnuchtering van de verlichting, Zeist: Kerkebosch, 1990 Gian Biagio Furiozzi, 'Il mito bolscevico in Sorel', Socialismo Storia, 3 (1991), s. 557-71 EA Samarskaia, 'Zhorzh Sorel': Vechnyi eretik (1847-1922) '[Georges Sorel (1847-1922): The Eternal Heretic], Novaia i Noveishaia Istoria, 1994, 2, s. 103-24 och Giovanna Cavallari, Georges Sorel: archeologia di un rivoluzionario, Neapel: Jovene, 1994. Se även tidskriften Mil neuf cent: Cahiers Georges Sorel. Autonomie ouvrière. Etudes sur le syndicalisme d'action 231 55

Joseph White, Tom Mann, Manchester University Press, 1991 Marco Gervasoni, 'Il linguaggio politico del sindacalismo d'azione diretta in Francia: la rappresentazione del sociale e la concezione dell'autonomia della CGT di fronte allo stato repubblicano (1895-1914)' , Società e storia, nr 74 (1996), s. 771-820 '' Libertà 'e' autonomia 'nell'immaginario delle Borse del Lavoro francesi tra anarchismo e socialismo', Rivista storica dell'anarchismo, 3, 1 (1996 ), s. 5-29 Tom Mann

Till exempel: Edgardo Bilsky, 'Aux origines de la tradition sorélienne en Argentine: le syndicalisme révolutionnaire (1904-1910)', Cahiers des Amériques Latines, 9 (1990), s. 81-95 Susanna De Angelis, 'Sergio Panunzio: rivoluzione e/o stato dei sindacati ', Storia contemporanea, 11 (1980), s. 969-87 Paolo Favilli,' Marxismo e sindacalismo rivoluzionario in Italia ', Società e storia, nr 64 (1994), s. 315-59 och 65 (1994), s. 559-609 John Laurent, 'Tom Mann on Science, Technology and Society', Science & Society, 53 (1989), s. 84-93 Mario Sznajder, 'I miti del sindacalismo rivoluzionario', Storia Contemporanea, 24 (1993), s. 21-57 Sándor Vadász, 'A francia anarchoszindikalizmus ideológiája' [The Ideology of French Anarcho-Syndicalism], Párttörténeti Közlemények, 1982, 1, s. 59-89 Homme Wedman, 'Christiaan Corn : Marxism and Revolutionary Syndicalism ', i Marcel van der Linden (red.), Die Rezeption der Marxschen Theorie in den Niederlanden, Trier: Karl-Marx-Haus, 1992, s. 84- 105 ‘Aux origines de la tradition sorélienne en Argentine: le syndicalisme révolutionnaire (1904-1910)’ Cahiers des Amériques Latines 9 81 95

Wayne Thorpe, 'The Workers Themselves': Revolutionary Syndicalism and International Labour, 1913-1922, Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1989 'Syndicalist Internationalism before World War II', i Van der Linden och Thorpe, Revolutionary Syndicalism, s. 237-60 . Se även: Susan Milner, The Dilemmas of Internationalism. French Syndicalism and the International Labour Movement, 1900-1914, Oxford: Berg, 1990 ‘The Workers Themselves’: Revolutionary Syndicalism and International Labour, 1913-1922

Salvatore Salerno, Red November, Black November: Culture and Community in the Industrial Workers of the World, Albany: SUNY Press, 1989, s. 93-115 Red November, Black November: Culture and Community in the Industrial Workers of the World 93 115

John WF Dulles, anarkister och kommunister i Brasilien, 1900-1935, Austin: Texas University Press, 1973, kapitel 1 Guy Bourdé, Urbanization et immigration en Amérique Latine: Buenos Aires (XIXe et XXe siècles), Paris: Aubier, 1974, delar 3 och 4 anarkister och kommunister i Brasilien, 1900-1935

Erik Olssen, The Red Feds. Revolutionary Industrial Unionism and the New Zealand Federation of Labor 1908-1914, Oxford University Press, 1988 Verity Burgman, Revolutionary Industrial Unionism: The IWW in Australia, Melbourne: Cambridge University Press, 1996 Peter DeShazo, Urban Workers and Labour Unions in Chile, 1902 -1927, Madison: University of Wisconsin Press, 1983. Om internationella IWW-aktiviteter: Patrick Renshaw, The Wobblies: The Story of Syndicalism in the United States, Eyre & Spottiswoode, 1967, s. 275-93 The Red Feds. Revolutionär industriell unionism och New Zealand Federation of Labor 1908-1914

Norman Caulfield, 'Wobblies and Mexican workers in Mining and Petroleum, 1905-1924', International Review of Social History, 40 (1995), s. 51-75 'Wobblies and Mexican workers in Mining and Petroleum, 1905-1924' International Review av socialhistorien 40 51 75

S. Fanny Simon, ‘Anarkism and Anarcho-Syndicalism in South America’, Hispanic American Historical Review, 26 (1946), s. 38-59, här sid. 53 ‘Anarkism och anarkosyndikalism i Sydamerika’ Hispanic American Historical Review 26 38 59

Men se Michele Battini, ‘L’etica dei produttori e le culture del sindacalismo francese, 1886-1910’, Critica Storica, 20 (1984), s. 548-620, eller Salerno, Red November, Black November. ‘L’etica dei produttori e le culture del sindacalismo francese, 1886-1910’ Critica Storica 20 548 620

Marshall Sahlins, Culture and Practical Reason, Chicago och London: Chicago University Press, 1976, sid. 207 Kultur och praktisk anledning 207

John Tosh, 'Vad ska historiker göra med maskulinitet? Reflektioner om 1800-talets Storbritannien ’, History Workshop Journal, nr 38 (1994), s. 179-202, här 180‘ Vad ska historiker göra med maskulinitet? Reflektioner över 1800-talets Britain’s History Workshop Journal 179 202

Francis Shor, 'Masculine Power and Virile Syndicalism: A Gendered Analysis of the IWW in Australia', Labor History, nr 63 (1992), s. 83-99 'Masculine Power and Virile Syndicalism: A Gendered Analysis of the IWW in Australia 'Arbetshistoria 83 99

Eva Blomberg, Män i mörker. Arbetsgivare, reformister och syndikalister. Politik och identitet i svensk gruvindustri 1910-1940, Stockholm: Almquist & Wickseil International, 1995, särskilt s. 300-45 Män i mörker. Arbetsgivare, reformister och syndikalister. Politik och identitet i svensk gruvindustri 1910-1940

Till exempel Martha A. Ackelsberg, Free Women of Spain: Anarchism and the Struggle for the Emancipation of Women, Bloomington och Indianapolis: Indiana University Press, 1991 Jacqueline Heinen, 'Espagne (1936-1938): Les femmes dans la guerre civile' , i Annick Mahaim, Alix Holt och Jacqueline Heinen, Femmes et mouvement ouvrier: Allemagne d'avant 1914, Révolution russe, Révolution espagnole, Paris: La Brèche, 1979, s. 131-223 Mary Nash, Mujer y movimiento obrero en España, Barcelona: Fontamara, 1981 Mary Nash, Defying Male Civilization: Women in the Spanish Civil War, Denver: Arden Press, 1995 Cornelia Regin, 'Hausfrau und Revolution. Die Frauenpolitik der Anarchosyndikalisten in der Weimarer Republik ', IWK, 25 (1989), s. 379-98 Michael Seidman,' Women's Subversive Individualism in Barcelona during the 1930s ', International Review of Social History, 37 (1992), s. 161 -76 Jeremy Jennings, 'The CGT and the Couriau Affair: Syndicalist Responses to Female Labour in France before 1914', European History Quarterly, 21 (1991), s. 321-37 Free Women of Spain: Anarchism and the Kamp for Emancipation av kvinnor

Pieter van Duin, ‘Sydafrika’, i Marcel van der Linden och Jürgen Rojahn (red.), The Formation of Labor Movements, 1870-1914, Leiden: Brill, 1990, vol. II, s. 623-52, här 649. Den enda allvarliga studien av det sydafrikanska IWW jag känner till är: John Philips, 'The South African Wobblies: The Origin of Industrial Unions in South Africa', Ufahuma, 8, 3 ( 1978), s. 122-38 Arbetarrörelsernas bildande, 1870-1914 II 623 52

Till exempel F. F. Ridley, Revolutionary Syndicalism in France, Cambridge University Press, 1970, s. 11-15 Revolutionary Syndicalism in France 11 15

Daniel Bell skiljer ”fem olika element som ofta klumpas ihop och förvirras som nationell karaktär när författare använder termen. Dessa är: 1. nationell trosbekännelse 2. nationella bilder 3. nationell stil 4. nationellt medvetande 5. modala personligheter. ’Daniel Bell,‘ National Character Revisited ’(1968), i Bell, Sociological Journeys. Uppsatser 1960-1980, Heinemann, 1980, s. 167-83, citat från 181

Gerald C. Friedman, 'Revolutionära fackföreningar och franskt arbete: Rebellerna bakom orsaken eller, varför misslyckades revolutionär syndikalism?', French Historical Studies, 20 (1997), s. 155-81, här 177 'Revolutionära fackföreningar och franskt arbete : Rebellerna bakom orsaken eller, varför misslyckades revolutionär syndikalism? 'Franska historiska studier 20 155 81

Gerald Friedman, 'Strike Success and Union Ideology: The United States and France, 1880-1914', Journal of Economic History, 47 (1988), s. 1-25, här 10 'Strike Success and Union Ideology: USA och Frankrike, 1880-1914 'Journal of Economic History 47 1 25

Pierre Birnbaum, 'States, Ideologies and Collective Action in Western Europe', i Ali Kazançigil (red.), The State in Global Perspective, Aldershot: Gower/UNESCO, 1986, s. 232-49, här 237-38 Staten i Globalt perspektiv 232 49

Birnbaum, ‘stater’, s. 238. Se även Birnbaum's States and Collective Action: The European Experience, Cambridge University Press, 1988, kapitel 4 och 5

Förhållandet mellan staten och den ekonomiskt dominerande klassen har också en geografisk aspekt. I sin korta uppsats 'Anarkism, revolution och inbördeskrig i Spanien: Utmaningen för socialhistoria', International Review of Social History, 37 (1992), s. 398-404, 402, har Julián Casanova föreslagit att 'i Spanien är huvudmålet industriella centra (Bilbao och Barcelona) sammanföll inte med det politiska huvudcentret (Madrid) ”detta skulle delvis förklara varför anarkisterna inte tog över centraliserad makt under inbördeskriget. Victor Kiernan, har uttryckt tanken att huvudstaden i Västeuropa och USA vanligtvis är geografiskt separerad från det ekonomiska centrumet (han nämner London, Paris, Bryssel, Wien, Madrid, Rom), medan detta är en annan sak längre än öst. 'Här ser vi regering (och finans) och industri närmare varandra på plats, för närmare i ömsesidigt behov: staten som kräver teknik för maktpolitik, fabrikerna som kräver tullar, subventioner, order, den typ av beskydd som bankirer eller handelsföretag alltid har hade giriga näbbar på. ”Exempel är Budapest, Berlin, Sankt Petersburg. Victor Kiernan, ‘Victorian London: Unending Purgatory’, New Left Review, nr 76 (1972), s. 73-90, citat från sid. 79. Kanske borde vi införliva den här typen av observationer i våra ytterligare analyser

Van der Linden och Thorpe, ‘Rise and Fall’, sid. 18. Se även Marcel van der Linden, ‘Vorläufiges zur vergleichenden Sozialgeschichte des Syndikalismus’, i Heribert Baumann, Francis Bulhof och Gottfried Mergner (red.), Anarchismus in Kunst und Politik. Zum 85. Geburtstag von Arthur Lehning, Oldenburg: Bibliotheks- und Informationssystem der Universität Oldenburg, 1984, s. 41-57, citat från s. 53-4

Till exempel Altena, ‘Een broeinest der anarchie’, vol. 1, sid. 418 Rübner, Freiheit und Brot, s. 260-1

Melvyn Dubofsky, We Shall Be All. A History of the Industrial Workers of the World, Chicago: Quadrangle, 1969, s. 447-8 We Shall Be All. En historia om världens industriarbetare 447 8

Litteraturen inom detta område är ganska omfattande. Ett av de första analysförsöken var Käthe Leichter, ‘Vom revolutionären Syndikalismus zur Verstaatlichung der Gewerkschaften’, i Festschrift für Carl Grünberg zum 70. Geburtstag, Leipzig: Hirschfeld, 1932, s. 243-81. Se även Tobias Abse, 'Syndicalism and the Origins of Italian Fascism', Historical Journal, 25 (1982), s. 247-58 Ferdinando Cordova, Le origine dei sindacati fascisti, 1918-1926, Bari: Laterza, 1974 Angelo Oliviero Olivetti, Dal sindacalismo rivoluzionario al corporativismo, Rom: Bonacci, 1984 David D. Roberts, The Syndicalist Tradition and Italian Fascism, Chapel Hill: University of North Carolina Press, 1979 John J. Tinghino, Edmondo Rossoni: From Revolutionary Syndicalism to Fascism, New York, Peter Lang, 1991. För en urbana fallstudie, se: Alberto DeBernardi, 'Operai, sindacati e regime negli anni venti. Il caso di Milano ’, Società e storia, 40 (1988), 335-78

De sociala aspekterna av förhållandet mellan tidig kommunism och syndikalism har litet undersökts. Se dock Kathryn E. Amdur, 'La tradition révolutionnaire entre syndicalisme et communisme dans la France de l'entre-deux-guerres', Le Mouvement Social, nr 139 (1987), s. 37-50 och Larry Peterson, 'Revolutionary Socialism och industriell oro i tiden för Winnipeg-strejken: Ursprunget till kommunistisk arbetarunionism i Europa och Nordamerika ', Labor/Le Travailleur, nr 13 (1984), s. 115-31' La tradition révolutionnaire entre syndicalisme et communisme dans la France de l'entre-deux-guerres 'Le Mouvement Social 37 50

Om syndikalismens erfarenheter under nazistdiktaturen vet vi lite mer de senaste åren. Se Wolfgang Haug, "" Eine Flamme erlischt ". Die Freie Arbeiter-Union Deutschlands (Anarchosyndikalisten) von 1932-1937 ’, IWK, 25 (1989), s. 359-78. På CNT under Franco se José Berruezo, Contribución a la historia de la CNT de España en el exilio, Mexico: Mexicanos Unidos, 1967 Juan M. Molina, El movimiento clandestine en España 1939-1949, Mexico: Mexicanos Unidos, 1976 Walther L Bernecker, "Die Arbeiterbewegung unter dem Franquismus", i Peter Waldmann et al., Die geheime Dynamik autoritärer Diktaturen. Vier Studien über sozialen Wandel in der Franco-Ära, München: Vögel, 1982, s. 61-198 Sebastian Balfour, Diktatur, arbetare och staden. Arbete i Greater Barcelona sedan 1939, Oxford: Clarendon, 1989, och epilogen i Julián Casanova, De la calk al frente. El anarcosindicalismo en España, 1931-1939, Barcelona: Crítica, 1997, s. 238-46 ‘” Eine Flamme erlischt ”. Die Freie Arbeiter-Union Deutschlands (Anarchosyndikalisten) von 1932-1937 ’IWK 25 359 78


Titta på videon: Vídeo aula 41- Revisão dos numbers one, two,, three e four e das colours red, blue, yellow e gree (Januari 2022).